Neyi farklı yapmış olmayı dilerdin?
Pişmanlık, kişinin geçmişteki eylem veya davranışlarının değişmesi durumunda daha iyi bir sonuç elde edebileceğine inandığında ortaya çıkan olumsuz bir duygudur . Pişmanlık genellikle suçluluk ve utanç duygularıyla yakından ilişkilidir ve uzun süreli bir duygu olma eğilimindedir
Pişmanlık duygusu, kaçınılması gerektiğini bilmemize rağmen hissettiğimiz çok güçlü bir duygudur ve çoğu insan ortadan kaldıramadıkları pişmanlık duygularının içinde kendilerini kaybedilirler.
Hayat seçimlerle dolu olan bir yoldur, bu yüzden insanların bazen hem verdikleri hem de almadıkları kararlar için pişmanlık duymaları şaşırtıcı değildir ancak pişmanlık çemberi içinde kaldığımız an, çok fazla ise, inanılmaz derecede acı verici bir duygu da olabilir.
Pişmanlık, sadece olayların farklı şekilde gitmesini dilemek değildir; aynı zamanda kendini suçlamanın temelini de içinde barındırır.
Pişmanlık duygusundan kötü hissetmememizin nedeni, yapabileceğiniz bir şeyi, yapabileceğiniz bir seçimi veya yapmış olabileceğiniz iyi bir şeyin fırsatlarını kaçırmış olduğunuzu düşünmektir sürekli olarak sonucun kendi kararlarınız veya eylemlerinizden kaynaklandığına inanıyorsunuz. Başka bir deyişle, bu senin hatan cümlesi üzerinden sürekli düşünüyorsunuz.
Sorun şu ki, geçmişte olan şeyler için pişmanlık hissettiğimiz her an, şimdiki ‘an’ının mutluluğunu ertelediğimiz anlamına gelir.
Pişmanlık, insanları hayata yeniden bağlanmaktan alıkoyan, sonuçsuz bir şekilde tekrarlayıcı düşüncelerin zihinde dönüp durmasına ve kendini suçlamaya dönüştüğünde, zihin ve beden üzerinde zararlı etkilere sahip olabilir. Bu tekrarlayıcı, olumsuz, kendine odaklı düşünme modeli, bir çok ruhsal sağlık probleminin nedeni olabilir.
Pişmanlıkla Başa Çıkmak İçin İpuçları
Anahtar Cümleler; İleriyi düşün. İşini yap. Şimdi başla.
- Kendinizi suçlamaya ve geçmişte yaptıklarınızdan pişmanlık duymaya takılırsanız, bu depresyona dönüşebilir ve benlik saygınıza zarar verebilir . Kendinizi affetmenin bir yolunu bulun ve kendinizi akışa bırakın.
- Hayatı bir yolculuk olarak düşünün. Herkes hata yapar. Pişmanlıklarınızı, kendiniz ve diğer insanlar hakkında önemli dersler öğrenme fırsatları olarak görebilirsiniz.
- Gelecekte, kendinize daha iyi bir hayat yolu seçmeniz için pişmanlıklarınızı kullanabilirsiniz.
- Kendinizi geçmişte aldığınız kararlar için yargılarken, o an ki koşulları göz önünde bulundurun. Belki de o zaman, baskı altında hızlı bir karar vermek zorunda kaldınız veya birden fazla stres yaşadınız.
- Pişmanlık çoğunlukla olumsuz bir duygu olarak tanımlanır, ancak pişmanlık, geçmişteki hataların üstesinden gelmenizi veya bunları düzeltmek için harekete geçmenizi sağlayan motivasyon kaynağı da olabilir.
- Kendinize geçmişteki olayların geleceğinizi belirlemediğini ve gelecekte daha iyi seçimler yapabileceğinizi hatırlatın.
- Geçmişte olan şeyler hakkındaki düşüncelerinizi değiştirmek, pişmanlığı farklı bir şekilde görmenize de yardımcı olabilir. Olumsuz duygular üzerinde durmak yerine, pişmanlıklarınızı ilerlemenize rehberlik edebilecek bilgiler olarak görebilirsiniz