KENDİNİZİ GEÇMİŞTEN NASIL KURTARIRSINIZ?

Ele alınmayan korku dolu bir geçmiş, korku dolu bir geleceğe neden olur. 

İnsan olarak bizi birbirimize bağlayan şeylerden biri, acıyı hissetme yeteneğimizdir. Bu acı ister fiziksel ister duygusal olsun, hepimizin incinme deneyimleri vardır. Bizi ayıran şey, bu acıyla nasıl başa çıktığımızdır.

Bir çoğumuz geçmişin izleriyle görünmez bir hapishanede kapana kısılmış durumda. Bu hapishanelerin, onları yaşanması ihtimal durumlardan, koruduğuna inansalar da, tam tersine geçmişin izleriyle oluşturdukları bu hapishaneler,  onları kapana kısılmış hissi ile savunmasız hale getiriyor.

Bir çoğumuz ise unutmayı ve hiç yaşamamış olmayı varsayarak hayatını devam ettirmeye çalışıyor.

Bu iki başa çıkma yöntemi bizim özgür bir insan olmadığımızı gösterir. Özgür değil isek nasıl mutlu olabiliriz ki veya nasıl kendimiz olabiliriz?

Kendimizi Gerçekten Oluşturduğumuz Hangi Duygu  Hapishanelerinden Kurtarmalıyız?

  • Kendini Değersiz Hissettiren Duygulardan.
  • Sizi Boğan Ve Nasıl Hissettiğinizi İfade Etmekten Alıkoyan Terk Edilme Korkusundan. 
  • Mükemmeliyetçilikten
  •  Sizi Sınırlayan Korkulardan.
  • Maddi Durumlardan.
  • Üzücü Anılardan
  • Bağımlı Olduğunuz  Herkesten.
  • Küskünlük,  Kıskançlık  Duygularından .
  •  Başarısızlık Korkusundan .

Kendinizi yukarıdakilerin size oluşturduğu hapishaneden kurtarabilirseniz, mutlu olabilir, kendinizle barış ve uyum dolu bir hayat yaşayabilirsiniz. Ama kolay değilÖzgürlük, oldukça yorucu olabilen yavaş bir süreci içerir . Sizi engelleyen her şeyden kendinizi kurtarmanın sorunu, bu şeylere bir tür bağlılık geliştirmiş olmanızdır. 

Peki Kendimizi Nasıl Özgürleştirebiliriz? Yarattığımız Hapishaneden Nasıl Kurtulabiliriz?

Mutsuz olmak için sebep bulmayı bırakın. Etrafınıza bakın, sahip olduğunuz her şeye değer verin ve mutlu olmak için sahip olduğunuz şeyleri düşünün.

  1. Şimdiki Zamanda Yaşamayı Öğrenin.

Şimdiki zamanda mutlu olmak için geçmişin hayaletlerini salıvermemiz gerekir.

Geçmişe takılıp kalmamanın en iyi yolu, dikkatinizi sıkıca bugüne odaklamaktır. Kendinizi geçmişi düşünürken bulduğunuzda kendinize şu soruyu sorun: “Şu anda neredeyim?” Bu, dikkatinizi şimdiki ana geri getirecektir.

Geçmişinizin hala sizi rahatsız etmesinin tek nedeni, onu düşünerek onu zihninizde canlı tutmanızdır. Ancak zihniniz şimdiyle doluysa, geçmişe yer kalmaz.

2. Geçmişi Değiştirin .

Geçmişinizle ilgili bir şeyden hoşlanmıyorsanız, değiştirin. Şu anda şöyle düşünebilirsiniz: “Ama zaten oldu, değiştirmek için yapabileceğim hiçbir şey yok.” Geçmişte olanları değiştiremeyeceğiniz doğru olsa da, geçmişi nasıl yorumladığınızı değiştirebilirsiniz. Kendinize aşağıdaki gibi sorular sorun:

  • Ne oldu?
  • O an hangi durumdaydım?
  • Bu kadar bilgiye sahip miydim?
  • Hangi varsayımlarda bulunuyorum?
  • Beni seven biri bu durumu nasıl yorumlar?

3.Acı Veren Düşüncelere Karşı Koymak İçin Olumlu Bir  Parola Oluşturun.

Kendinizle nasıl konuştuğunuz sizi ya ileriye götürebilir ya da takılıp kalmanıza neden olabilir. Çoğu zaman, duygusal acı çektiğiniz zamanlarda kendinize söylediğiniz bir parolaya sahip olmak, düşüncelerinizi yeniden çerçevelemenize yardımcı olabilir.

Örneğin, “Bunun başıma geldiğine inanamıyorum!” yerine. “Hayatta benim için iyi olan yeni bir yol bulabildiğim için şanslıyım” gibi olumlu bir parola deneyin.

Unutmayın, yaşadığımız her şeyin bir sebebi var.

4.Kendinize Acımayı Bırakın.

Sürekli sizin başınıza bir felaket gibi geliyormuş gibi düşünmeyin. Kendine acımak ve içinde bulunduğun durumdan mutsuz olmak,  şu ‘’an’ın ‘’ sorumluluğunu almaktan daha kolay geldiği için ve mağdur gibi göründüğünüzde daha fazla şefkat alacağınızı düşündüğünüz için kendinize acıyorsunuz .Farkında olmasanız da bundan mutluluk oluşturuyorsunuz.

Kendiniz için ve şimdi ki an için sorumluluk alma vakti geldi.

5.Olumsuz Duyguların Akmasına İzin Verin.

Olumsuz duygular hissetmekten korkmak, onlardan kaçınmanıza neden oluyorsa, endişelenmeyin, insanların çoğu zaman keder, öfke, hayal kırıklığı veya üzüntü gibi duygulardan korkar.

Olumsuz duyguları hissetmek yerine onları dışlamaya çalışmanız sizin sadece duygularınızı ertelemenize sebep olur, duygularınızı serbest bırakın ve kendinize kaygı saati oluşturarak duygularınızı tam anlamıyla yaşayın.

Korkmayın!

6.Geleceğe Yer Açın.

Geçmişi bırakmanın en iyi yollarından biri geleceğe yer açmaktır. Oluşturacağınız yeni geleceğinize hazırlanmak kendinize şunları sorun:

  • Nasıl bir gelecek istiyorum?
  • Bu geleceğin hayatıma girebilmesi için neye ihtiyacım var?

İstediğiniz gelecek yolda. Gelecek vizyonunuzla uyumlu olmayan tüm şeyleri geçmişinizden temizleyerek geleceğe yer açın. Gelecek vizyonunuza hazırlanmak için yapılması gerekenleri yapmak, geçmişi düşünerek ayıracağınız zamanı da daha kaliteli kullanmanıza sebep olacaktır.

7. Başarısız Olmayı Öğrenin.

Geçmişteki hatalar zihnimize geldiğinde hatalarımıza düşman rolü veririz. Ancak, hatalarımıza düşman rolü vermek yerine, onları kendimiz için istediğimiz geleceği yaratmanın yolunu gösteren rehberler olarak görmeye başlayabiliriz. Aksiliklerin sorumluluğunu üstlenin, ancak başarısızlığı kişisel olarak almayın. Başarısızlığı geçici olarak görün. Gerçekçi beklentileriniz olsun. Çoğu zaman beklentilerimizi o kadar yüksek tutuyoruz ki, aslında kendimizi başarısız olmaya hazırlıyoruz. Kendiniz için belirlediğiniz hedeflerin gerçekçi olduğundan emin olun.

8. Geçmişinizden Vazgeçemediğiniz Bir Şey Varsa, Onu Serbest Bırakmak İçin Ne Yapmanız Gerektiğini Kendinize Sorun.

Kendinize “Bunu bırakabilir miyim?” diye sorduğunuz an “hayır” cevabını alıyorsanız,  kendinize şunu sorun: “Bundan vazgeçebilmek için ne yapmam gerekiyor?”

Son olarak; Kendinizi özgür bırakmak için niyetliyseniz, mutluluk hemen köşede. Bazen kendimizi uzaklaştırmamız gereken şeyler ile yanımızda tutmamız gereken şeyler arasındaki farkı görmek için, hayatınızı başkalarının size söylediği gibi değil, gerçekten istediğiniz gibi yaşayabilmek kendimizi özgür bırakmalıyız. 

Yorum yap