HİKAYELERİMİZ KENDİMİZ

Hayat hikayemiz sadece ne olduğumuzu söylemez, bunun neden önemli olduğunu, kim olduğumuzu, kim olacağımızı ve bundan sonra ne olacağımızın ne anlama geldiğini söyler.

Kim olma yolunda ilerlediğimiz hikayemizi anlatırken, hikayenin kendisi kim olduğumuzun bir parçası haline geldiğinde, hikayelerimiz kim olduğumuzu şekillendir biz buna psikolojide ”Öyküsel (Alıntı ) Psikoloji” diyoruz.

Adler, “Hayat inanılmaz derecede karmaşık, çevremizde ve hayatımızda her zaman birçok şey oluyor ve deneyimlerimizi sürdürmek için ondan bir anlam çıkarmamız gerekiyor” diyor. Bunu yapmanın yolu, hayatımızı hikayeler halinde yapılandırmaktan geçiyor. 

Yaşadığımız zamanları , olayları seçemeyiz ama benliğimizi oluşturmak için  hikayelerimizde hangi olayları vurgulayacağımızı seçebiliriz.

Öyküsel (Anlatı) psikolojisi, hayatımızın hikayeli doğasını vurgular. 

Örneğin olumsuz bir bakış açısını kırmak için ,hayat hikayemizde cesaret ile oluşturduğumuz bir çok olumlu olayları vurgulayabiliriz. Gerilemeleri ve başarısızlıkları vurgulamak yerine, başarı anılarını canlandırabilir ve bu anıları gelecek hikayelerimizi oluşturmak için kullanabiliriz. 

Yılın mevsimlerinin her biri farklı hikaye biçimleriyle ilişkilendirilir. Kış, eleştiridir . Sonbahar bir trajedidir, yeşilin kahverengiye döndüğü ve bitkilerin kuruduğu ve öldüğü zamandır. Bahar, yeniden doğuş ve ilerlemedir , kahverenginin yeşile dönüşmesi, bitkilerin büyümeye başlaması, hayvanların kış uykusundan çıkması ile bahar yeniden doğuş ve ilerlemedir.  Yaz romantizmdir.

Siz de hikayenizin mevsimlerini bularak hangi anıları geri alıp düşüneceğinizi, hangilerini yeniden yorumlayacağınızı ve hangilerini bırakacağınızı seçebilirsiniz

Yorum yap